IEA, World Energy Outlook
The World Energy Outlook (WEO) publiceras varje år baserat på objektiva data och opartisk analys och ger kritisk analys och insikter om trender i efterfrågan och tillgång på energi, och vad de betyder för energisäkerhet, miljöskydd och ekonomisk utveckling.
Den första WEO publicerades 1977 och den har varit en årlig publikation sedan 1998.
Varje års detaljerade prognoser genereras av World Energy Model, ett storskaligt simuleringsverktyg som utvecklats av IEA under en period på mer än 20 år och som är utformat för att replikera hur energimarknaderna fungerar. Den täcker hela energisystemet, vilket möjliggör en rad analytiska perspektiv från globala aggregat till lokala detaljer, såsom utsikterna för en viss teknik eller utsikterna för slutanvändarpriser i ett specifikt land eller region.
Det finns ingen enskild historia om framtiden för global energi och ingen långsiktig IEA-prognos för energisektorn. WEO använder sig av ett scenariobaserat tillvägagångssätt för att belysa de viktigaste valen, konsekvenserna och oförutsedda händelser som ligger framför, och för att illustrera hur energisystemets förlopp kan påverkas av att ändra några av nyckelvariablerna, främst den energipolicy som antagits av regeringar runt om i världen.
World Energy Outlook 2023
Sammanfattning
- Konflikter och osäkerhet skapar en olycklig bakgrund till den nya World Energy Outlook. Efter Rysslands invasion av Ukraina kan instabilitet i Mellanöstern leda till ytterligare störningar på energimarknader och priser. Detta understryker än en gång svagheterna med fossilbränsleåldern och fördelarna för energisäkerheten och för utsläppen av att gå över till ett mer hållbart energisystem.
- Förnybara energiprojekt möter motvind på vissa marknader på grund av kostnadsinflation, flaskhalsar i leveranskedjan och högre lånekostnader. Men förnybar energi är den mest dynamiska aspekten av globala energiinvesteringar. Hur snabbt den växer under de kommande decennierna som svar på policy- och marknadsstimulans är nyckeln till att förklara skillnaderna i banor och resultat i våra tre huvudscenarier. I alla scenarier är momentumet bakom ekonomin för förnybar energi tillräckligt för att producera en topp i efterfrågan på kol, olja och naturgas detta decennium, även om takten för nedgången efter topparna varierar kraftigt.
- I ”stated policy”-scenariot är den genomsnittliga årliga tillväxttakten på 0,7 % av den totala energiefterfrågan fram till 2030 ungefär hälften av tillväxttakten för energiefterfrågan under det senaste decenniet. Efterfrågan fortsätter att öka fram till 2050. I ”Announced Pledges”-scenariot planar den totala energiefterfrågan ut, tack vare förbättrad effektivitet och de inneboende effektivitetsfördelarna med tekniker som drivs av el – såsom el
fordon och värmepumpar – framför fossilbränslebaserade alternativ. I scenariet för nettonollutsläpp till 2050 går elektrifierings- och effektivitetsvinster ännu snabbare, vilket leder till en minskning av primärenergin med 1,2 % per år fram till 2030.
- Vår analys utforskar några viktiga osäkerheter, särskilt när det gäller takten i Kinas ekonomiska tillväxt och möjligheterna till snabbare solcellsutbyggnad som öppnas av en massiv planerad expansion av tillverkningskapacitet (ledd av Kina). Vi lyfter fram konsekvenserna av en enorm ökning av kapaciteten att exportera flytande naturgas med början i mitten av detta decennium, ledd av USA och Qatar. Vi undersöker hur en eventuell försämring av geopolitiska spänningar skulle undergräva både utsikterna för energitrygghet och för snabba, överkomliga övergångar.
- Extrem volatilitet på energimarknaderna under den globala energikrisen har belyst vikten av prisvärd, pålitlig och motståndskraftig försörjning, särskilt i priskänsliga utvecklingsekonomier som ser den största ökningen av efterfrågan på energitjänster. Energiövergångar förlitar sig på elektrifiering och teknologier som vind, solenergi och batterier, och driver elsäkerhet och diversifierat utbud för ren teknik
och kritiska mineraler upp den politiska agendan. Tillväxtmarknader och utvecklingsekonomier står för nästan 80 % av den globala tillväxten i efterfrågan på el i Stated Policies Scenario, och för över två tredjedelar i de andra scenarierna.