IEA, World Energy Outlook

Uppdaterad: Oktober 2024

The World Energy Outlook (WEO) publiceras varje år baserat på objektiva data och opartisk analys och ger kritisk analys och insikter om trender i efterfrågan och tillgång på energi, och vad de betyder för energisäkerhet, miljöskydd och ekonomisk utveckling.

Den första WEO publicerades 1977 och den har varit en årlig publikation sedan 1998.

Varje års detaljerade prognoser genereras av World Energy Model, ett storskaligt simuleringsverktyg som utvecklats av IEA under en period på mer än 20 år och som är utformat för att replikera hur energimarknaderna fungerar. Den täcker hela energisystemet, vilket möjliggör en rad analytiska perspektiv från globala aggregat till lokala detaljer, såsom utsikterna för en viss teknik eller utsikterna för slutanvändarpriser i ett specifikt land eller region.

Det finns ingen enskild historia om framtiden för global energi och ingen långsiktig IEA-prognos för energisektorn. WEO använder sig av ett scenariobaserat tillvägagångssätt för att belysa de viktigaste valen, konsekvenserna och oförutsedda händelser som ligger framför, och för att illustrera hur energisystemets förlopp kan påverkas av att ändra några av nyckelvariablerna, främst den energipolicy som antagits av regeringar runt om i världen.

World Energy Outlook 2024

Sammanfattning

Geopolitiska spänningar och fragmentering är stora risker för energitryggheten och för samordnade åtgärder för att minska utsläppen

  • Den eskalerande konflikten i Mellanöstern och Rysslands pågående krig i Ukraina understryker de fortsatta energisäkerhetsrisker som världen står inför.
  • Bräckligheten på dagens energimarknader är en påminnelse om den bestående betydelsen av energisäkerhet – det grundläggande och centrala uppdraget för International Energy Agency (IEA) – och hur effektivare, renare energisystem kan minska riskerna för energisäkerhet.
  • Omställningarna till ren energi har accelererat kraftigt under de senaste åren, format av regeringars politik och industristrategier, men det finns mer kortsiktig osäkerhet än vanligt om hur dessa policyer och strategier kommer att utvecklas.

Robust, oberoende analys och datadrivna insikter är avgörande för att navigera i dagens energiosäkerhet

  • Våra tre huvudscenarier, som återspeglar dagens osäkerheter, kompletteras av känslighetsfall för förnybar energi, elektrisk mobilitet, flytande naturgas (LNG) och hur värmeböljor, effektivitetspolicyer och ökningen av artificiell intelligens (AI) kan påverka efterfrågan på el.

Geopolitiska risker finns i överflöd men underliggande marknadsbalanser lättar, vilket skapar förutsättningar för intensiv konkurrens mellan olika bränslen och teknologier

  • Nästa fas i resan mot ett säkrare och mer hållbart energisystem kommer att ske i en ny energimarknadskontext, präglad av fortsatta geopolitiska faror men också av relativt riklig tillgång på flera bränslen och tekniker.

Hur snabbt kommer energiövergångar att utvecklas?

  • Ren energi kommer in i energisystemet i en aldrig tidigare skådad hastighet, inklusive mer än 560 gigawatt (GW) ny förnybar kapacitet läggs till 2023, men utbyggnaden är långt ifrån enhetlig mellan tekniker och länder.
  • Kina sticker ut: det stod för 60 % av den nya förnybara kapaciteten som lades till i hela världen 2023 – och Kinas solcellsproduktion enbart är på väg att i början av 2030-talet överstiga USA:s totala efterfrågan på el idag.

Momentumet för ren energi är fortfarande tillräckligt starkt för att nå en topp i efterfrågan på vart och ett av de fossila bränslena till 2030

  • Efterfrågan på energitjänster ökar snabbt, lett av tillväxt- och utvecklingsekonomier, men de fortsatta framstegen i övergångarna innebär att den globala ekonomin i slutet av årtiondet kan fortsätta att växa utan att använda ytterligare mängder olja, naturgas eller kol.

Världen har behovet och kapaciteten att gå fram mycket snabbare

  • Riklig tillverkningskapacitet för ren energi skapar utrymme för snabbare övergångar som går mot anpassning till nationella och globala nettonollmål, men detta innebär att man åtgärdar obalanser i dagens investeringsflöden och rena energiförsörjningskedjor.

Efterfrågan på el tar fart, men hur hög blir den?

  • Konturerna av ett nytt, mer elektrifierat energisystem hamnar i fokus i takt med att den globala efterfrågan på elektricitet skjuter i höjden.
  • Ökande elanvändning i datacenter, delvis kopplat till ökande användning av AI, har redan en del starka lokala effekter, men de potentiella konsekvenserna av AI för energi är bredare och inkluderar förbättrad systemkoordinering inom kraftsektorn och kortare innovationscykler.

Ökningen av elektrisk mobilitet, med Kina i spetsen,
gör att oljeproducenter hamnar på fel fot

  • Avmattningen av tillväxten i efterfrågan på olja i STEPS sätter stora resursägare i en låst situation eftersom de står inför ett betydande ”överkapacitet” av utbudet.

Vem kommer att rida på vågen av ny LNG?

  • En ökning med nästan 50 % av den globala LNG-exportkapaciteten är vid horisonten, ledd av USA och Qatar, men de priser som många leverantörer behöver för att få tillbaka sina investeringar kanske inte lockar utvecklingsekonomier att byta till naturgas i stor skala: något måste ge med sig…

Lägre bränslepriser minskar oron för överkomliga priser och industriell konkurrenskraft i bränsleimporterande ekonomier

  • Den nya marknadskontexten kan ge lite andrum för bränsleimporterande länder och regioner – som Europa och Syd- och Sydostasien – som har drabbats hårt av högre priser på fossila bränslen och el den senaste tiden

Ett hållbart energisystem måste vara människocentrerat och motståndskraftigt

  • Ett nytt energisystem måste byggas för att hålla: det innebär att prioritera säkerhet, motståndskraft och flexibilitet, och se till att fördelarna med den nya energiekonomin delas.
  • Skiljelinjer växer fram när det gäller energi och klimat, som bara kan överbryggas om det ges mer hjälp till fattigare länder, samhällen och hushåll för att hantera förändringskostnaderna i förväg, inklusive mycket större internationellt stöd.

Val och konsekvenser

  • Trots att övergången tagit fart är världen fortfarande långt ifrån en bana som är i linje med dess klimatmål. Beslut av regeringar, investerare och konsumenter befäster alltför ofta bristerna i dagens energisystem, snarare än att driva det mot en renare och säkrare väg.

Länkar

WEO 2024

thefuture, WEO2023

WEO 2023

thefuture, WEO2023

WEO 2022

thefuture, IPCC_AR6_WGI_Homepage

WEO 2021

thefuture, IPCC_AR6_WGI_Homepage

WEO 2020

thefuture, IPCC_AR6_WGI-SPM

WEO 2019

thefuture, IPCC_AR6_WGI_Technical_Summary

WEO 2018

thefuture, IPCC_AR6_WGI_Full_Report