The Biodiversity Plan
Konventionen om biologisk mångfald (CBD)
I december 2022 enades 195 länder om en handlingsplan för att stoppa förlusten av biologisk mångfald och bevara förutsättningarna för liv på jorden
Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework (GBF) antogs under det femtonde mötet i partskonferensen (COP 15) efter en fyra år lång samråds- och förhandlingsprocess. Detta historiska ramverk, som stöder uppnåendet av målen för hållbar utveckling och bygger på konventionens tidigare strategiska planer, anger en ambitiös väg för att nå den globala visionen om en värld som lever i harmoni med naturen till 2050. Bland ramverkets nyckelelement finns 4 mål för 2050 och 23 mål för 2030.
Implementeringen av Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework kommer att vägledas och stödjas genom ett omfattande paket av beslut som också antogs vid COP 15. Detta paket inkluderar ett övervakningsramverk för GBF, en förbättrad mekanism för planering, övervakning, rapportering och granskning av genomförandet, nödvändiga ekonomiska resurser för genomförande, strategiska ramar för kapacitetsutveckling och tekniskt och vetenskapligt samarbete samt en överenskommelse om digital sekvensinformation om genetiska resurser.
Genom att anta Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework åtog sig alla parter att sätta nationella mål för att genomföra det, medan alla andra aktörer har inbjudits att utveckla och kommunicera sina egna åtaganden. Vid nästa möte med partskonferensen kommer världen att göra en inventering av de mål och åtaganden som har satts upp.
”Att vidta brådskande åtgärder för att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald, för att sätta naturen på en väg till återhämtning till nytta för människor och planeten, genom att bevara och hållbart använda biologisk mångfald och genom att säkerställa en jämlik och rättvis fördelning av fördelarna från användningen av genetiska resurser, samtidigt som nödvändiga medel för genomförande tillhandahålls.”
GLOBALA MÅL FÖR 2050
Vision
”By 2050, biodiversity is valued, conserved, restored and wisely used, maintaining ecosystem services, sustaining a healthy planet and delivering benefits essential for all people.”
Skydda och
Återställ
Protect and Restore
Integriteten, kopplingarna mellan och motståndskraften hos alla ekosystem bibehålls, förbättras eller återställs, vilket avsevärt ökar arean av naturliga ekosystem till 2050;
Människligt pådriven utrotning av kända hotade arter stoppas, och senast 2050 är utrotningshastigheten och risken för alla arter tiofaldigt minskad och förekomsten av inhemska vilda arter ökas till sunda och motståndskraftiga nivåer;
Den genetiska mångfalden inom populationer av vilda och domesticerade arter bibehålls, vilket säkerställer deras förmåga till anpassning.
Välmående med naturen
Prosper with nature
Den biologiska mångfalden används och förvaltas på ett hållbart sätt och naturens bidrag till människor, inklusive ekosystemfunktioner och tjänster, värderas, upprätthålls och förbättras, och de som för närvarande är på tillbakagång återställs, vilket stöder uppnåendet av hållbar utveckling till nytta för nuvarande och framtida generationer senast 2050.
Dela fördelarna rättvist
Share benefits fairly
De monetära och icke-monetära fördelarna från nyttjandet av genetiska resurser, digital sekvensinformation om genetiska resurser och av traditionell kunskap förknippad med genetiska resurser delas (i tillämpliga fall) jämlikt och rättvist, när så är lämpligt, med ursprungsbefolkningar och lokalsamhällen.
Delningen skall ha ökat avsevärt till 2050, samtidigt som man säkerställer att traditionell kunskap förknippad med genetiska resurser skyddas på lämpligt sätt, och därigenom också bidrar till bevarande och hållbar användning av biologisk mångfald, i enlighet med internationella upprättade överenskommelser för tillgång och fördelning av fördelar.
Investera och samarbeta
Invest and Collaborate
Lämpliga metoder för genomförande, inklusive finansiella resurser, kapacitetsuppbyggnad, tekniskt och vetenskapligt samarbete, och tillgång till och överföring av teknik för att fullt ut implementera Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework är säkrade och rättvist tillgängliga för alla parter, särskilt utvecklingsländer och i synnerhet de minst utvecklade länderna och små ö-nationer, såväl som länder med övergångsekonomier.
Finansieringsgapet för biologisk mångfald på 700 miljarder dollar per år skall succesivt stängas och finansiella flöden anpassas till Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework och 2050 års vision för biologisk mångfald.
GLOBALA MÅL FÖR 2030
Mission
”To take urgent action to halt and reverse biodiversity loss to put nature on a path to recovery for the benefit of people and planet by conserving and sustainably using biodiversity and by ensuring the fair and equitable sharing of benefits from the use of genetic resources, while providing the necessary means of implementation.”
Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework har 23 handlingsinriktade globala mål för brådskande åtgärder under decenniet fram till 2030. De åtgärder som anges i varje mål måste inledas omedelbart och färdigställas till 2030. Tillsammans kommer resultaten att möjliggöra uppnåendet av de resultatorienterade målen för 2050. Åtgärder för att nå dessa mål bör genomföras konsekvent och i harmoni med Konventionen om biologisk mångfald och dess protokoll, och andra relevanta internationella förpliktelser, samtidigt som hänsyn tas till nationella förhållanden, prioriteringar och socioekonomiska förhållanden.
1.
Minska hot mot biologisk mångfald
Mål 1
Planera och hantera alla områden för att minska förlusten av biologisk mångfald.
Säkerställ att alla områden hanteras med inkluderande under deltagande, integrerad och biologisk mångfald inklusive fysisk planering och/eller effektiva förvaltningsprocesser som tar itu med förändringar i mark- och havsanvändning,
Säkerställ att förlusten av områden med hög biologisk mångfald, inklusive ekosystem med hög ekologisk integritet, är nära noll senast 2030, samtidigt som rättigheterna för ursprungsbefolkningar och lokalsamhällen respekteras.
Mål 2
Återställ 30 % av alla degraderade ekosystem
Säkerställ att senast 2030 är minst 30 procent av områden med degraderade ekosystem på land, inre vatten och havs- och kustnära ekosystem under effektiv återställande, för att förbättra den biologiska mångfalden och ekosystemfunktioner och -tjänster, ekologisk integritet och anslutningsmöjligheter.
Mål 3
Bevara/skydda 30 % av land, vatten och hav
Säkerställ och möjliggör att senast 2030 minst 30 procent av land- och inlandsvattenområden, och av havs- och kustområden, särskilt områden av särskild betydelse för biologisk mångfald och ekosystemfunktioner och tjänster, effektivt bevaras och förvaltas genom ekologiskt representativa, väl sammankopplade och rättvist styrda system av skyddade områden och andra effektiva områdesbaserade bevarandeåtgärder.
Åtgärder som erkänner inhemska och traditionella territorier och integreras i landskap, havslandskap och havet, samtidigt som man säkerställer att all hållbar användning, när så är lämpligt i sådana områden, är helt i överensstämmelse med bevarandermålen och samtidigt som man erkänner och respekterar ursprungsbefolkningars och lokala samhällens rättigheter, inklusive över deras traditionella territorier.
Mål 4
Stoppa arternas utrotning, skydda genetisk mångfald och hantera konflikter mellan människor och vilda djur
Säkerställ brådskande förvaltningsåtgärder för att stoppa mänskligt förorsakad utrotning av kända hotade arter och för återhämtning och bevarande av arter, särskilt hotade arter. För att avsevärt minska risken för utrotning, samt för att upprätthålla och återställa den genetiska mångfalden inom och mellan populationer av infödda, vilda och domesticerade arter. För att bibehålla sin anpassningspotential, inklusive genom in situ och ex situ bevarande och hållbara förvaltningsmetoder, och effektivt hantera interaktioner mellan människa och vilda djur. För att minimera konflikter för samexistens mellan människa och vilda djur.
Mål 5
Säkerställ hållbar fångst och handel med vilda arter
Se till att användning, fångst och handel med vilda arter är hållbar, säker och laglig, förebygg överexploatering, minimera effekterna på icke-målarter och ekosystem, och minska risken för spridning av patogener, med tillämpning av ekosystemansatsen, samtidigt som man respekterar och skyddar sedvanlig hållbar användning av ursprungsbefolkningar och lokalsamhällen.
Mål 6
Minska introduktionen och påverkan av invasiva främmande arter
Eliminera, minimera, minska och/eller mildra effekterna av invasiva främmande arter på biologisk mångfald och ekosystemtjänster genom att identifiera och hantera vägar för introduktion av främmande arter, förebygg introduktion och etablering av prioriterade invasiva främmande arter, vilket minskar antalet introduktion och etablering av andra kända eller potentiella invasiva främmande arter med minst 50 procent till 2030, och utrota eller kontrollera invasiva främmande arter, särskilt på prioriterade platser, såsom öar.
Mål 7
Minska föroreningarna till nivåer som inte är skadliga för den biologiska mångfalden
Minska föroreningsriskerna och de negativa effekterna av föroreningar från alla källor till 2030, till nivåer som inte är skadliga för biologisk mångfald, ekosystemfunktioner och tjänster, med tanke på kumulativa effekter, inklusive:
(a) genom att minska överskottet av näringsämnen som förs vidare till miljön med minst hälften, inklusive genom effektivare
odlingscykler och användning av näringsämnen;
b) genom att minska den totala risken från bekämpningsmedel och mycket farliga kemikalier med minst hälften, inklusive genom integrerad växtskydd, baserat på vetenskap, med hänsyn till livsmedel säkerhet och försörjning; och
(c) genom att förebygga, minska och arbeta för att eliminera plastföroreningar.
Mål 8
Minimera klimatförändringarnas effekter på biologisk mångfald och bygg motståndskraft
Minimera effekterna av klimatförändringar och havsförsurning på biologisk mångfald och öka dess motståndskraft genom åtgärder för begränsning, anpassning och minskning av katastrofrisker, inklusive genom naturbaserade lösningar och/eller ekosystembaserade tillvägagångssätt, samtidigt som vi minskar de negativa, och främjar de positiva effekterna av klimatåtgärder för biologisk mångfald.
2.
Möta människors behov genom hållbar användning och utbyte av nytta
Mål 9
Hantera vilda arter hållbart
Se till att förvaltningen och användningen av vilda arter är hållbara, vilket ger sociala, ekonomiska och miljöfördelar för människor, särskilt de i utsatta situationer och de mest beroende av biologisk mångfald, inklusive genom hållbar biologisk mångfald-baserade aktiviteter, produkter och tjänster som
förbättrar den biologiska mångfalden och skydda och uppmuntra sedvanligt hållbart bruk av ursprungsbefolkningar och
lokala samhällen.
Mål 10
Förbättra biologisk mångfald och hållbarhet inom jordbruk, vattenbruk, fiske och skogsbruk
Se till att områden inom jordbruk, vattenbruk, fiske och skogsbruk sköts på ett hållbart sätt, särskilt genom hållbar användning av biologisk mångfald, inklusive genom en avsevärd ökning av tillämpning av biologiskt mångfaldsvänliga metoder, såsom hållbar intensifiering, agroekologiska och andra innovativa tillvägagångssätt som bidrar till dessas motståndskraft och långsiktig effektivitet och produktivitet av produktionssystem och ivsmedelssäkerhet, bevarande och återställande av biologisk mångfald och bevarande av naturens bidrag till människor, inklusive ekosystemfunktioner och tjänster.
Mål 11
Återställ och förbättra naturens bidrag till människor
Återställ, underhåll och förbättra naturens bidrag till oss människor, inklusive ekosystemfunktioner och tjänster, såsom reglering av luft, vatten och klimat, markhälsa, pollinering och minskning av sjukdomsrisker såväl som skydd mot naturrisker och naturkatastrofer, genom naturbaserade lösningar och/eller ekosystembaserade förhållningssätt till gagn för alla människor och natur.
Mål 12
Planera stadsområden för människors välbefinnande och biologisk mångfald
Öka avsevärt ytan och kvaliteten, kopplingen och tillgången till och dra nytta av gröna och blåa utrymmen i urbana och tätbefolkade områden hållbart., genom att integrera bevarande och hållbar användning av biologisk mångfald. Säkerställ en stadsplanering som omfattar biologisk mångfald, vilket förbättrar den inhemska biologiska mångfalden, ekologisk koppling och integritet. Förbättra människors hälsa och välbefinnande och koppling till naturen. Bidra till inkluderande och hållbar urbanisering och till tillhandahållande av ekosystemfunktioner och tjänster.
Mål 13
Dela fördelar från genetiska resurser, digital sekvensinformation och traditionell kunskap
Vidta effektiva rättsliga, politiska, administrativa och kapacitetsbyggande åtgärder på alla nivåer, när så är lämpligt, för att säkerställa en rättvis och jämlik fördelning av fördelar som härrör från utnyttjandet av genetiska resurser och från digital sekvensinformation om genetiska resurser, samt traditionell kunskap förknippad med genetiska resurser. Underlätta lämplig tillgång till genetiska resurser, och senast 2030, underlätta en betydande ökning av de delade förmånerna, i enlighet med tillämpliga internationella instrument för fördelning av tillgång och fördelar.
3.
Verktyg och lösningar för implementering och ”mainstreaming”
Mål 14
Integrera biologisk mångfald i allt beslutsfattande
Säkerställ en fullständig integrering av biologisk mångfald och dess mångfaldiga värden i policyer, förordningar, planering och utvecklingsprocesser, strategier för utrotning av fattigdom, strategiska miljöbedömningar, miljökonsekvensbedömningar och, i förekommande fall, nationalredovisning, inom och på alla nivåer av förvaltningen och över alla sektorer. Särskilt de som har betydande inverkan på den biologiska mångfalden, vilket gradvis anpassar all relevant offentlig- och privat verksamhet samt skatte- och finansflöden till målen och delmålen för detta ramverk.
Mål 15
Minska företagens negativa effekter på biologisk mångfald
Vidta rättsliga, administrativa eller politiska åtgärder för att uppmuntra och skapa möjligheter för företag, och i synnerhet för att säkerställa att stora och transnationella företag och finansiella institutioner:
(a) Regelbundet övervakar, bedömer och öppet redovisar sina risker, beroenden och effekter reölaterade till biologisk mångfald. Inklusive krav på alla stora såväl som transnationella företag och finansiella institutioner i hela deras verksamhet, leverans-, värdekedjor och portföljer;
(b) Tillhandahåller information som behövs till konsumenterna för att främja hållbara konsumtionsmönster.
(c) Rapportera om efterlevnad av regler och åtgärder för tillgång och fördelsfördelning, som är tillämplig;
För att successivt minska negativa effekter på biologisk mångfald, öka positiva effekter, minska biologisk mångfaldsrelaterade risker för företag och finansiella institutioner, och främja åtgärder för att säkerställa hållbara
produktionsmönster.
Mål 16
Möjliggör hållbara konsumtionsval
Se till att människor uppmuntras och får möjligheter att göra hållbara konsumtionsval, inklusive genom att upprätta stödjande policys, lagstiftande eller regelverk. Förbättra utbildning och tillgång till relevant och korrekt information och alternativ. Senast 2030 minska konsumtionens globala fotavtryck på ett rättvist sätt, bland annat genom att halvera det globala matsvinnet, vilket avsevärt minskar överkonsumtion och avsevärt minska avfallsgenereringen, så att alla människor kan leva väl i harmoni med Moder Jord.
Mål 17
Stärk biosäkerheten och fördela bioteknikens fördelar
Etablera, stärk kapaciteten och implementera i alla länder de biosäkerhetsåtgärder som anges i Artikel 8 g i konventionen om biologisk mångfald och åtgärder för hantering av bioteknik och fördelningen av dess förmåner enligt artikel 19 i konventionen.
Mål 18
Minska skadliga incitament och skala upp positiva incitament för biologisk mångfald
Identifiera senast 2025 och eliminera, fasa ut eller reformera incitament, inklusive subventioner, som är skadliga för biologisk mångfald, på ett proportionerligt, rättvist, jämlikt, effektivt sätt. Samtidigt som de avsevärt och progressivt minsks med minst 500 miljarder dollar per år till 2030. Börja med de mest skadliga incitamenten och skala upp positiva incitament för bevarande och hållbar användning av biologisk mångfald.
Mål 19
Öka alla ekonomiska resurser för biologisk mångfald
Öka avsevärt och gradvis nivån på finansiella resurser från alla källor, på ett effektivt snabbt och lättillgängligt sätt, inklusive inhemska, internationella, offentliga och privata resurser, i i enlighet med artikel 20 i konventionen – ”att genomföra nationella strategier och åtgärder för biologisk mångfald
planer och mobilisera minst 200 miljarder dollar per år till 2030″, inklusive genom:
(a) Öka de totala biologisk mångfald relaterade internationella finansiella resurserna från utvecklade länder, inklusive officiellt utvecklingsbistånd, och från länder som frivilligt tar på sig förpliktelser som för utvecklade länder, till utvecklingsländer. Särskilt de minst utvecklade länderna och små utvecklingsöstater, såväl som länder med övergångsekonomier, till minst 20 miljarder dollar per år till 2025 och till minst 30 miljarder dollar per år till 2030;
(b) Avsevärt öka den inhemska resursmobiliseringen, genom förberedelser och genomförande av nationella finansieringsplaner för biologisk mångfald eller liknande instrument i enlighet med nationella behov, prioriteringar och omständigheter;
(c) Utnyttja privat finansiering, främja blandad finansiering, genomför strategier för anskaffning av nya och ytterligare resurser, och uppmuntra den privata sektorn att investera i biologisk mångfald, inklusive genom effektfonder och andra instrument;
(d) Stimulera innovativa system som betalning för ekosystemtjänster, gröna obligationer, biodiversitetskompensation och krediter, och fördelningsmekanismer, med miljömässiga och sociala skyddsåtgärder;
(e) Optimera fördelar och synergier av finansiering inriktad på biologisk mångfald och klimatkriser;
(f) Förbättra rollen för kollektiva åtgärder, inklusive av ursprungsbefolkningar och lokala samhällen, Moder Jord-centrerade åtgärder och icke-marknadsbaserade tillvägagångssätt inklusive samhällsbaserad naturresursförvaltning och civilsamhällets samarbeten och solidaritet som syftar till att bevara biologisk mångfald;
(g) Förbättra effektiviteten och insynen i resurstillgång och användning.
Mål 20
Stärk kapacitetsuppbyggnad, vetenskapligt- och tekniskt samarbete för biologisk mångfald
Stärk kapacitetsuppbyggnad och utveckling, tillgång till och överföring av teknik och främja utveckling av och tillgång till innovation och tekniskt- och vetenskapligt samarbete, inklusive genom Syd-Syd, Nord-Syd och triangulärt samarbete, för att möta behoven av ett effektivt genomförande, särskilt i utvecklingsländer Främja gemensam teknikutveckling och gemensamma vetenskapliga forskningsprogram för bevarande och hållbar användning av biologisk mångfald och förstärk den vetenskapliga forskningen och övervakningskapaciteten i proportion till ambitionen för ramverkets mål och delmål.
Mål 21
Se till att data och kunskap är tillgänglig för att vägleda åtgärder för biologisk mångfald
Se till att bästa tillgängliga data, information och kunskap är tillgänglig för beslutsfattare, praktiker och allmänheten för att vägleda effektiv och rättvis styrning, integrerad och deltagande förvaltning av biologisk mångfald och att stärka kommunikation, ökad medvetenhet, utbildning, övervakning,
forskning och kunskapsförvaltning.
Även i detta sammanhang, traditionell kunskap, innovationer, praxis och teknik hos ursprungsbefolkningar och lokalsamhällen bör endast tillhandahållas fritt med deras i förväg informerade samtycke, i enlighet med nationell lagstiftning.
Mål 22
Säkerställ inkluderande deltagande i beslut om biologisk mångfald, med respekt för rättigheter, kulturer och rättvisa
Säkerställ en fullständig, rättvis, inkluderande, effektiv och genuskänslig representation och deltagande i beslutsfattande, och tillgång till rättvisa och information relaterad till biologisk mångfald för ursprungsbefolkningar och
lokala samhällen, som respekterar deras kulturer och deras rättigheter över länder, territorier, resurser och traditionell kunskap, samt av kvinnor och flickor, barn och ungdomar och personer med unktionsnedsättning och säkerställ fullständigt skydd för de som försvarar miljö- och mänskliga rättigheter.
Mål 23
Säkerställ jämställdhet med lika rättigheter, delaktighet och ledarskap för kvinnor och flickor
Säkerställ jämställdhet vid genomförandet av ramverket genom ett genuskänsligt tillvägagångssätt, där alla kvinnor och flickor har lika möjligheter och kapacitet att bidra till de tre målen för konventionen, inklusive genom att erkänna deras lika rättigheter och tillgång till mark och naturresurser och deras fullständiga, rättvisa, meningsfulla och informerade deltagande och ledarskap på alla nivåer av handling, engagemang, politik och beslutsfattande relaterat till biologisk mångfald.
Dokument
Kunming-Montreal
Global Biodiversity
Framework